Ten przewodnik omawia każde ustawienie dostępne w sekcji Fulfillment and Payment w Aftersell. Te ustawienia kontrolują sposób wstrzymywania, zwalniania i zarządzania zamówieniami po zaproponowaniu lub zaakceptowaniu upsellu post-purchase.Ustawienia te znajdziesz w panelu administracyjnym Aftersell w sekcji Settings > Fulfillment and Payment.
Zamówienie otrzymuje status On Hold, gdy klient nie zaakceptował ani nie odrzucił jeszcze wszystkich swoich ofert post-purchase lub gdy zamknął kartę przeglądarki przed podjęciem decyzji. Wstrzymanie działa jako bufor między utworzeniem zamówienia a jego realizacją, zapewniając, że zamówienie nie zostanie przetworzone, zanim klient nie zakończy interakcji z ofertami post-purchase.Wstrzymanie jest zwalniane automatycznie w następujących sytuacjach:
Klient akceptuje lub odrzuca wszystkie oferty post-purchase — wstrzymanie jest zwalniane natychmiast.
Minutniki ofert klienta całkowicie się kończą — wstrzymanie jest zwalniane natychmiast.
Klient zamknął kartę bez podjęcia decyzji — wstrzymanie jest zwalniane automatycznie po 60 minutach.
Poniższe ustawienia dają Ci większą kontrolę nad tym, jak i kiedy te wstrzymania są zwalniane.
Release fulfillment holds from 1-click offers when offer timer ends
Domyślnie, jeśli klient zamknie przeglądarkę na stronie post-purchase, zamówienie pozostaje w statusie On Hold przez 60 minut przed automatycznym zwolnieniem.Gdy to ustawienie jest włączone, czas zwolnienia wstrzymania jest skracany do łącznego czasu trwania minutników ofert lejka — minutnik pierwszej oferty plus najdłuższa ścieżka kontynuacji (dodatkowe upselle lub downsell). Pojedynczy 10-minutowy upsell zwalnia wstrzymanie po 10 minutach zamiast 60; 10-minutowy upsell, po którym następuje 10-minutowy downsell, zwalnia je po 20.
To ustawienie wpływa tylko na moment zwolnienia, gdy klient zamknie przeglądarkę w trakcie przepływu. Jeśli klient zaakceptuje lub odrzuci wszystkie oferty albo jego minutniki się skończą, wstrzymanie jest zwalniane natychmiast, niezależnie od tego ustawienia.
Kiedy to włączyć: włącz, jeśli chcesz, aby zamówienia szybciej przechodziły do realizacji po tym, jak klient porzuci stronę post-purchase.
Release fulfillment holds when the 1-click offer never loaded for the customer
W rzadkich przypadkach Shopify nakłada wstrzymanie realizacji na zamówienie, mimo że oferta post-purchase nigdy nie pojawiła się klientowi — na przykład gdy klient zamknął przeglądarkę, zanim strona w pełni się załadowała. To sporadyczna osobliwość Shopify, a nie częste zjawisko.Gdy ustawienie jest włączone, jako zabezpieczenie planowane jest 5-minutowe okno zwolnienia, które automatycznie zwalnia wstrzymanie w zamówieniach, w których żadna oferta nigdy nie została wyświetlona.Włącz to tylko wtedy, gdy faktycznie widzisz zamówienia zablokowane na wstrzymaniu, które nigdy nie otrzymały oferty post-purchase. Ustawienie jest domyślnie wyłączone i nie jest potrzebne w większości sklepów.
To ustawienie jest dostępne tylko wtedy, gdy włączone jest Release fulfillment holds from 1-click offers when offer timer ends. Jeśli tamto ustawienie jest wyłączone, ta opcja będzie wyszarzona.
Allow Aftersell to hold orders with accepted 1-click offers for fraud review
Gdy ustawienie jest włączone, Aftersell nałoży wstrzymanie na zamówienia, w których Shopify wykrył ryzyko oszustwa powyżej określonego przez Ciebie poziomu. Daje to czas na weryfikację potencjalnie oszukańczych zamówień przed ich realizacją.Fraud Hold ReleasePróg ryzyka oszustwa możesz ustawić za pomocą listy rozwijanej Fraud Hold Release. Dostępne opcje to:
Low Risk — zamówienia oznaczone jako średniego lub wysokiego ryzyka będą wstrzymywane do weryfikacji
Medium Risk — tylko zamówienia oznaczone jako wysokiego ryzyka będą wstrzymywane do weryfikacji
High Risk — żadne zamówienia nie są wstrzymywane; to w praktyce wyłącza wstrzymania z powodu ryzyka oszustwa
Zamówienia, w których wykryte przez Shopify ryzyko oszustwa jest wyższe niż wybrany próg, zostaną wstrzymane przez Aftersell, dopóki nie zweryfikujesz ich i nie zwolnisz ręcznie.
Jeśli widzisz dużą liczbę zamówień zablokowanych na wstrzymaniu, sprawdź ustawienie progu ryzyka. Zbyt czuły próg może wstrzymywać prawidłowe zamówienia.
Gdy upsell zostaje dodany do zamówienia po checkoucie, Shopify tworzy dla niego osobną realizację, a ta realizacja może zostać przypisana do innej lokalizacji niż oryginalne zamówienie — podzielona realizacja.Gdy to ustawienie jest włączone, Aftersell prosi Shopify o ponowne zastosowanie reguł routingu zamówień Twojego sklepu do każdej realizacji zawierającej wyłącznie upselle Aftersell, po zwolnieniu jej wstrzymania. Częstym zastosowaniem jest umieszczenie „minimize split fulfillments” na pierwszym miejscu priorytetów routingu, dzięki czemu upsell częściej jest wysyłany razem z resztą zamówienia.
To ustawienie wymaga zakresów zapisu merchant-managed fulfillment orders i third-party fulfillment orders. Dopóki Aftersell ich nie ma, pole wyboru jest wyszarzone — nie możesz go włączyć, aby wywołać żądanie. Przyznaj je z banera dodatkowych uprawnień na stronie za pomocą przycisku Update App, a pole wyboru stanie się dostępne.
Częściowo opłacone zamówienie może powstać na dwa sposoby, w zależności od typu upsellu:Upselle post-purchaseJeśli klient zaakceptuje upsell post-purchase, ale płatność się nie powiedzie, produkt upsell i tak zostaje dodany do zamówienia. Oryginalne produkty są opłacone, ale płatność za produkt upsell nie została przetworzona, co skutkuje częściowo opłaconym zamówieniem.Upselle na Thank You PageGdy upsell na Thank You Page jest skonfigurowany z opcją „Modify original order”, produkt jest dodawany do oryginalnego zamówienia natychmiast po zaakceptowaniu. Klient musi jednak jeszcze ukończyć osobny checkout, aby za niego zapłacić. Jeśli wyjdzie bez ukończenia płatności, zamówienie staje się częściowo opłacone, ponieważ zawiera teraz produkt, który nie został opłacony.Poniższe ustawienia kontrolują, jak Aftersell automatycznie obsługuje te sytuacje.Pełne wyjaśnienie częściowo opłaconych zamówień i sposobów ich rozwiązywania znajdziesz w artykule Częściowo opłacone zamówienia.
Automatically remove unpaid 1-click and thank you page upsell products from orders
Gdy ustawienie jest włączone, Aftersell automatycznie usunie nieopłacone produkty upsell z częściowo opłaconych zamówień po ustawionym opóźnieniu, jeśli płatność nie została pobrana. Zapobiega to przypadkowej realizacji i wysyłce nieopłaconych produktów.Partially paid removal delayKontroluje, jak długo Aftersell czeka po nieudanej płatności, zanim usunie nieopłacony produkt z zamówienia. Wartość domyślna to 65 minut.
Dłuższe oczekiwanie daje klientom więcej czasu na zapłatę.
Klienci widzą monit o płatność na stronie potwierdzenia zamówienia, a Shopify wysyła e-mail z przypomnieniem po 2 godzinach.
Upselle z Thank You Page są usuwane tylko wtedy, gdy oferta używa „Modify original order”, a nie gdy tworzy osobne zamówienie robocze.
Upselle z Thank You Page podlegają temu ustawieniu tylko wtedy, gdy oferta jest skonfigurowana z opcją „Modify original order”. Oferty tworzące osobne zamówienie robocze nie są objęte tym ustawieniem.
Add ‘AfterSell Upsell’ tag when payment is confirmed
Domyślnie tag AfterSell Upsell jest dodawany do zamówienia natychmiast po zaakceptowaniu upsellu, niezależnie od tego, czy płatność się powiedzie.Gdy to ustawienie jest włączone, tag jest dodawany dopiero po pomyślnym potwierdzeniu płatności za upsell. Zapobiega to błędnemu tagowaniu zamówień, gdy płatność za upsell się nie powiedzie.Kiedy to włączyć: włącz, jeśli używasz tagu AfterSell Upsell do wyzwalania przepływów pracy, raportów lub logiki realizacji i chcesz mieć pewność, że tagowane są tylko pomyślnie opłacone upselle.
Tag jest zapisywany jako AfterSell Upsell, z wielką literą S. Jeśli dopasowujesz go w warunku Shopify Flow lub w zapisanym wyszukiwaniu zamówień, użyj dokładnie tej pisowni.
Chcesz pójść dalej?
Realizacja zamówień — zrozum, jak działają wstrzymania realizacji post-purchase i jak integrować się z usługami 3PL